Aardenburg… De oudste stad in Zeeland

Zeeuws Klassiek januari-juni 2019 28 november 2018

author:

Aardenburg… De oudste stad in Zeeland

Als je door het dunbevolkte West-Zeeuws-Vlaamse land rijdt, verwacht je het niet. Aardenburg, bijna op de grens met België, staat bol van archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. En er staat de Sint-Baafskerk met haar uitgelezen akoestiek. Het is de oudste kerk van Zeeland.

Tijdens mijn bezoek word ik getrakteerd op een ­gedicht over deze kerk dat veelzeggend afsluit met Sint-Baafs, jouw stenen hart gunt ons dit wonder’. Deze parel staat in het centrum van ­Aardenburg, de oudste stad van Zeeland.

De bestuurders zijn trots

Ik spreek met Marga Vermue en Peter Ploegaert, de burgemeester en wethouder van de gemeente Sluis. Zij zijn trots op de uitstraling die de kerk en activiteiten op de gemeente hebben. In de Sint-Baafs wordt eigenlijk continu een ode aan Bach gebracht met als hoogtepunt de uitvoering van de Matthäus-Passion. Sinds 1954 wordt deze op de zaterdag voorafgaand aan de stille week uitgevoerd. En sinds 1974 door de Nederlandse Bachvereniging. Er zitten dan zo’n 1200 mensen in de kerk en de kwaliteit van de uitvoering past in het rijtje Naarden, Haarlem en Leiden. “Kippenvel kreeg ik er van” vertelde gedeputeerde De Reu mij eerder. Vorig jaar heeft Jos van Veldhoven afscheid genomen. Hij was decennia lang de dirigent van de Bach­vereniging. Voor hem dirigeerde Piet van Egmond al in Aardenburg en in 2019 wordt hij opgevolgd door Philippe Herreweghe, die ook al zijn ­sporen verdiend heeft. Mevrouw Vermue en de heer Ploegaert zien zo’n ­belangrijk evenement ook als een opdracht. Het zet de gemeente op de kaart. “Wij nodigen altijd alle bestuurders uit de grensregio uit. Uiteindelijk is Vlaanderen een belangrijk achterland voor ons.”

De faciliteiten voor de ontvangst van gasten en musici en het sanitair kan beter. De Sint-Baafskerk krijgt een forse bijdrage van de provincie van zeven ton voor een renovatie, maar de totale investering van dit ambi­tieuze project is twee miljoen, dus er moet nog wat geld bij. Een uitdaging voor de bestuurders. Ploegaert geeft aan dat hij duidelijk mogelijkheden ziet in een combinatie met het archeologisch museum. Daarmee zouden twee culturele voorzieningen gebruik kunnen maken van dezelfde faciliteiten. De vernieuwing van het archeologisch museum in combinatie met de samenwerking met de Sint-Baafskerk zal eind 2020 gereed zijn.

Bach-Comité van ­Aardenburg

De bestuurders realiseren zich dat de grote drijvende kracht in de lokale gemeenschap zit: het Bach-Comité en de kerkgemeenschap samen met enorm veel inzet van vrijwilligers. De namen van de organist Ad van de Wege en Edward van der Kaaij, predikant van de Sint-Baafskerk en voorzitter van het Bach-Comité worden genoemd. Dick de Pooter is tussen de gemeente, de kerk en het Bach-Comité de trait-d’union, met een belangrijk rol in de organisatie.

De Programmakeuze

De heer Bart Naessens van BachPlus doet voorstellen voor de Bachcantates, waarna het Bach-Comité hierover besluit en de data vaststelt. Naast het Bach-­Comité faciliteert de kerk ook anderen die uitvoeringen willen verzorgen zoals de Stichting Cultureel ­Aardenburg, die uitvoeringen van Le Collectief ­Musical regelt met dirigent Bernd van Hulle. Afgelopen jaar organiseerde het comité samen met de kunstkring Sint Anna ter Muiden de Musica Brexit. Met organist Ad van de Wege bieden zij op zaterdagen in de zomer gratis toegankelijke orgelconcerten aan, uitgevoerd door prominente organisten.

Het Bach-Comité is ook ­betrokken bij de Baafse Beleving. Dat is een concert in liturgische setting. ‘Waar het woord diepe snaren raakt, de muziek woorden overstijgt’. Het woord betreft een rake overweging over een bijbelverhaal. De muziek is van professioneel niveau met musici van naam. De organisatie is in handen van organist Ad van de Wege en dominee Edward van der Kaaij.

De toekomst

Zeeuws-Vlaanderen is dunbevolkt, de aantallen zijn klein, te klein in verhouding tot de kwaliteit die geboden wordt. De bestuurders en het Bach-Comité streven ernaar over grenzen te gaan, in alle opzichten, ook letterlijk. Met België als achterland is er nog een wereld te winnen. Onlangs zijn de gemeente en het Bach-Comité op gesprek geweest bij de Commissaris van de Koning Han Polman om te brainstormen over het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden. “We zijn daar hard mee bezig, maar hoe is nog in discussie.” Er zijn realistisch optimistische verwachtingen, want wie wil er niet op deze historische plek muzikale kwaliteit proeven? Van alle windstreken komen de mensen naar de Matthäus-Passion. De cantateconcerten worden veel bezocht door Belgen, de orgelconcerten door toeristen. Voor de Baafse Beleving komen belangstellenden van overal.

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram