author:

Bewaerschole

brengt prikkelend programma van eigentijdse kunst ‘Veranderende grenzen meanderen tussen orde en chaos’.

Dit is het ­thema van de reeks tentoonstellingen die dit en ­volgend jaar in De Bewaerschole is te zien.

Curator Kees de Valk selecteerde voor 2019 vijf kunstenaars van wie het werk een persoonlijke zoektocht is die vormgeeft aan hun verhouding tot de wereld in hen en om hen heen. Hun eigenzinnige benadering voegt iets toe aan het palet van de hedendaagse kunst en zet aan tot denken.

In haar installatie ‘Wij hebben wilgentakjes verbrand’ bracht Liesbeth Labeur de gereformeerde cultuur waaruit zij voortkomt, samen met voorwerpen die metafoor zijn voor onze geglobaliseerde wereld. Zij verbeeldde de innerlijke ­strijd van een vrouw die zich losmaakt van de dogma’s waarin zij gevangen zit. En toonde haar eigen streven om als mens en kunstenaar duurzaam te leven en te werken. Daarvoor is het nodig grenzen te doorbreken én grenzen te stellen. Dat vraagt durf, vrijheid en verantwoordelijkheid. (13 april t/m 12 mei).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haar vallende lichaam staat centraal in de recente tekeningen van Femke Gerestein. Op basis van foto’s die zij van zichzelf maakte, roept zij met ontelbare veegjes en lijntjes een beeld op waarin zij de tijd als het ware uitrekt. Zij doorbreekt de grenzen van tijd en ruimte. Een kort moment van zijn en beleven wordt toegankelijk voor de toeschouwer.
Zo verbeeldt zij de mogelijkheid om de wereld en jezelf te zien vanuit een ander gezichtspunt. Dat schept ruimte voor denken en voor doen. (25 mei t/m 23 juni).

Koen Vermeule schildert vaak vluchtige straat- of natuurbeelden, met snapshots als startpunt. Hij is gefascineerd door menselijk gedrag in wereldsteden. Een jongen bezig met zijn mobiele telefoon, een meisje naar muziek luisterend op haar koptelefoon. Een moeder en een kind in een door hoge flats omgeven speeltuintje. Stedelijke hangjongeren aan de rand van een meer. Vermeule verbeeldt de zoektocht van mensen naar hun plek in een geglobaliseerde wereld, waarin alles op elkaar lijkt en menselijk contact steeds vaker
gegoten is in digitale vorm. (6 juli t/m 4 augustus).

De fragiele constructies van Kees Wijker zijn een ode aan de verbeelding én aan de schoonheid van de mechanica. Sommige van zijn objecten kun je zelf in beweging brengen. Dan wordt techniek weer een verlengstuk van jezelf. Wijkers bewegende objecten verbeelden de principes die natuur en techniek met elkaar verbinden. Ze tonen de poëzie van de beweging en belichten zowel de creativiteit als de knulligheid van menselijke doen en laten. Zo geven ze ook subtiel commentaar op onze relatie met een techniek die een eigen leven lijkt te leiden. (17 augustus t/m 15 september).

Maartje Korstanje maakt expressieve sculpturen. Ze hebben iets dierlijks, zonder dat ze te herleiden zijn tot een specifieke ­soort. De aangetaste vormen verwijzen naar een staat van ontbinding. Die ook het begin zijn van nieuw leven.

Dood is de uitkomst van leven, leven komt voort uit de dood. In haar werk zoekt Maartje Korstanje grenzen op, ook wat haar materiaal betreft: karton combineert zij met brons en borduurwerk. Korstanje zet vraagtekens bij de superioriteit
van de mens, die zich los ziet van de natuur, maar aan dezelfde wetten onderhevig is. Dus ook kan uitsterven…
(28 september t/m 27 oktober).

De Bewaerschole. Weststraat 18, Burgh-Haamstede.

Vrijdag t/m zondag, 14.00 – 17.00 uur.

15 t/m 23 juni alle dagen open van 11.00 tot 17.00 uur.

www.bewaerschole.nl

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram