Christian (18) en Tymen (17) Jongepier

Zeeuws Klassiek januari-juni 2019 28 november 2018

author:

Christian (18) en Tymen (17) Jongepier

Twee Zeeuwse broers die ­muzikaal nogal aan de weg timmeren op cornet, bugel en trompet, komt niet zo vaak voor. Maar verwonderlijk is het niet, met muzikale ouders in de fanfare- en brass­bandwereld. Vooral hard werken en een beetje geluk om uiteindelijk allebei gelukkig te zijn in de muziek.

Jong talent

Hun talent werd al snel ontdekt. De Zeeuwse Muziekschool bood hen een plaats aan in de talentenklas. Daarnaast ging het hele gezin al vroeg als koperkwartet van start. Ze werkten, Christian en Tijmen nog maar 11 en 12 jaar oud, mee aan opnames van het radioprogramma Nederland zingt… in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

Succes vergt heel veel oefenen! Aan geluid in huize Jongepier dus geen gebrek. Je zou de buren regelmatig aan de deur verwachten. Integendeel. Verschillende buren gaan bij mooi weer juist buiten zitten om te luisteren.

De droom van Christian

De droom van Christian is een vaste aanstelling als trompettist bij een gerenommeerd symfonieorkest of hoofdvakdocent worden aan een conservatorium. Sinds enkele maanden studeert Christian aan het conser­vatorium van Utrecht. Tijmen blijft voorlopig in Zeeland studeren. Hij heeft gekozen voor een toekomst met een baan overdag en een muzikaal leven als amateur.

Als de trompetsectie van Het Zeeuws Orkest uitbreiding nodig heeft, dan zitten ze gebroederlijk naast elkaar op cornet of trompet. Eén groot feest vinden ze dat, elke keer weer. Het najaarsconcert 2018 was voor Christian zijn vierde deelname. En voor Tijmen zijn tweede. Hij heeft zijn eerste uitnodiging op cornet door moeten schuiven naar zijn moeder, want met een blokjesbeugel en gehemeltespreider tegelijkertijd valt niet te spelen.

Succes bij concoursen

De broers hadden succes bij het Eastman Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd (EMZJ) en bij het Prinses Christina Concours. Als laureaat van het Prinses Christina Concours

wordt Christian met regelmaat uitgenodigd voor een solo met orkestbegeleiding. Zo heeft hij naast zijn solo in Carnaval de Venice met Het Zeeuws Orkest tijdens de nieuwjaarsconcerten in 2017, ook opgetreden met het ­kamerorkest TY, het Viotta Symfonieorkest en het Gelders Fanfare Orkest.

Deelname aan het voorprogramma van Eric Vloeimans en een live optreden en interview op radio 4 met Dieuwertje Blok ter promotie van zijn concert tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam waren hoogtepunten. Ook kijkt Christian met plezier terug op een echt ‘hoogtepunt’. Hij blies de taptoe tijdens de nationale kinderherdenking op 4 mei vanaf de 20 meter hoge toren van Madurodam voor het oog van de camera. Christian mocht niet auditeren voor de Europese Jeugdbrassband omdat hij nog enkele weken te jong was. Maar… laat Ivan Meylemans, de chef-dirigent van

Het Zeeuws Orkest én dirigent van de Europese jeugdbrassband, nou geconfronteerd worden met een zieke cornettist. Als je dan binnen drie uur bepakt en bezakt voor ruim een week in Ede-Wageningen kunt zijn, zijn de frustraties over de gemiste auditie ineens geschiedenis. En dan krijg je op je 18de verjaardag om 00:00 uur een serenade van de band met als special guest op trombone, Ivan Meylemans.

Uiteraard blijft de muzikale voorbereiding het aller­belangrijkste. Vader Ard-Jan zorgt ervoor dat de jongens op tijd klaar zijn met hun voorbereiding en helpt ze met de laatste muzikale details. Zodat ze elke keer opnieuw het publiek weten te raken. En daar gaat het om in de muziek, dat hebben Christian en Tijmen allang door.

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram