Zeeuwse Cultuur Agenda juni-september 2019

De Eastman Muziekprijs voor de Zeeuwse Jeugd

8 juni 2019

author:

De Eastman Muziekprijs voor de Zeeuwse Jeugd

Tijdens de finale van het Eastman ­Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd 2019 stond dwarsfluitiste Lise de Munck (15) met twee prijzen op het podium van de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Zij won zowel de juryprijs in de categorie 13 t/m 18 jaar als de publieksprijs.

De jury: “Lise is in staat om met haar instrument ons van het begin tot het eind beet te pakken.”

Het tweejaarlijkse Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd werd dit jaar voor de 14e keer georganiseerd door de Vrienden van Het Zeeuws Orkest, passend bij de educatieve doelstelling van Het Zeeuws Orkest. Sinds 2009 sponsort Eastman Chemical in Middel­burg het concours en inmiddels wordt dan ook gesproken over het Eastman Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd (EMZJ).

Het concours past goed bij het Middelburgse bedrijf. De Amerikaanse ondernemer George Eastman (1854 – 1932), oprichter van Eastman Kodak, was een belangrijk filantroop. In 1921 stichtte hij de nog steeds bestaande en bekende Eastman School of Music aan de Universiteit van Rochester.

Zes finalisten

Aan de editie van 2019, gepresenteerd door Guusje Hoogveld, deden in totaal zes finalisten mee. Zij waren tijdens de voorrondes op 16 maart uit 19 kandidaten geselecteerd door de vakjury, bestaande uit Gisella Bergman (altvioliste), Marianne Boer (concertpianiste / conservatoriumdocent), Evelien de Vries (klarinettiste), componist Douwe Eisenga en Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp (juryvoorzitter).

De jury waardeerde het dat Lise de Munck goed contact maakte met haar publiek. De vlotte dwarsfluitist vertelt hoe goed de sfeer tussen de finalisten achter het podium was. ”Dat er voor elke finalist een prijs is, vind ik heel motiverend!”

6 t/m 12 jaar

Eerste bij de jongere deelnemers van 6 t/m 12 jaar (A-categorie) werd blokfluitiste Esra Jonckman. Met haar tien jaar werd ze door Nieuwdorp een ­authentiek persoon genoemd. “Een rasmusicus. Met haar instrument vult ze de hele zaal. Als ze op het podium staat begint de muziek bijna als vanzelf te klinken.” Esra, die zegt dat muziek haar grote passie is: “Ik heb het Eastman concours als iets geweldigs ervaren. Het voelde voor mij zoals een voorspeelavond binnen de talentenklas, alleen dan met veel meer publiek.”

Harm Haverkamp (12) werd met zijn harp tweede in de A-categorie. In het begin was hij wel gespannen. “Maar toen ik eenmaal aan het spelen was, zakte de spanning en werd het alleen maar leuk. Ik vind het een feestje om voor mensen te spelen!” De jury: “Een musicus die met zijn instrument een volledige toewijding laat zien op het podium. Iemand die de vrijheid in de compositie opzoekt en zich die ook eigen maakt. Een musicus die ons enorm kon boeien.”

12 t/m 18 jaar

In de categorie van 12 t/m 18 jaar was er een gedeelde tweede prijs voor de 18-jarige pianisten Julian de Looff en Ertuğrul Aktaş. Julian koos voor minder bekend repertoire, hetgeen de jury waardeerde. “Julian speelt vloeiend, een motor die maar doorgaat en blijft boeien. Hij is bescheiden en serieus op het podium en toegewijd aan zijn instrument.” Julian: “Ik had nog nooit echt in een dergelijke ­serieuze omgeving gespeeld en het voelde als:

Hier heb ik al die tijd voor geoefend! Ik was niet echt zenuwachtig of iets dergelijks, ik had er vooral heel veel zin in. Ik liet het laatste akkoord wegsterven en het liefst wilde ik het nog eens opnieuw doen. Verder motiveerde het concours mij enorm om verder te gaan met muziek, het liefst gedisciplineerder en fanatieker.”

Ertuğrul Aktaş (“Ik vond het concours uitermate gezellig.”) werd, net als Julian, door de jury een klavierleeuw genoemd. “Groots en meeslepend heeft Ertuğrul zich gekweten van het repertoire dat hij heeft uitgekozen. Hij speelt met lef, hij speelt met alle 88 toetsen van de vleugel. Hij is iemand die blijft boeien, iemand waarover gesproken blijft worden.”

De derde prijs ging naar Vera Burm (15) op viool. Vera speelde de Carmen Fanatasy van F. Drdla. De melodieën uit de opera van Bizet vulden de zaal terwijl Vera muziek maakte met haar hele lichaam. “Betrokken, meeslepend, avontuurlijk en virtuoos”, aldus de juryvoorzitter. Vera: “Ik heb het concours als een groot leermoment ervaren, omdat ik handige tips van de jury heb gekregen. Het spelen in de bijna volle

Zeeuwse Concertzaal was ook heel overweldigend, omdat de akoestiek daar zo mooi is en mijn viool naar mijn mening nog nooit zo mooi heeft geklonken. Voor de voorrondes was ik heel zenuwachtig, maar toen ik de jury ontmoet had waren de zenuwen grotendeels verdwenen omdat ik de jury heel aardig vond overkomen.”  Ook Vera vond het backstage met de finalisten heel gezellig, ondanks dat ze concurrenten waren.

Klompjes goud

Volgens de organisatoren van de Vrienden van Het Zeeuws Orkest zijn de jonge musici “als klompjes goud in een Californische rivier.” De organisatoren zeggen er voldoende goudkoorts aan over te hebben gehouden om in 2021 opnieuw een concours te organiseren.  Van de uitvoeringen door de violisten zijn opnamen gemaakt door Studie Zefir van Jakko van der Heijden. Deze zijn gratis te beluisteren op de site van Het Zeeuws Orkest (onder Vrienden).

Het Eastman Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd wordt georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van Het Zeeuws Orkest en past in de doelstelling talentontwikkeling van Het Zeeuws Orkest. De winnaar van het concours wordt in de gelegenheid gesteld om tijdens het Nieuwjaarconcert als solist bij Het Zeeuws Orkest op te treden.

Ieder symfonieorkest in Nederland wordt gesteund door Vrienden. In Zeeland is er de VVHZO, de Vereniging van Vrienden van Het Zeeuws Orkest, een vereniging die inmiddels 38 jaar bestaat.

De Vrienden…

  • geven financiële en praktische steun aan Het Zeeuws Orkest.
  • ontvangen het publiek bij concerten.
  • verzorgen de lunches voor het orkest bij de generale repetities.
  • organiseren sinds 1991 een muziekconcours. Sinds 2009 jaren sponsort Eastman Chemical BV dit Eastman Muziekconcours voor de Zeeuwse Jeugd.
  • verzorgen de bloemen of wijn voor solisten en dirigent tijdens de concerten van Het Zeeuws Orkest.
  • brengen ieder jaar het blad de Recitant uit.

Voordelen voor Vrienden…

  • extra activiteiten (zoals een lezing en/of een recital) rondom klassieke muziek.
  • reductie bij de aanschaf van cd’s van Het Zeeuws Orkest.
  • gratis gebruik van de service Concert Gemist via de site van Het Zeeuws Orkest.
  • de Nieuwsbrief van Het Zeeuws Orkest.

Wilt u lid worden van de Vrienden en Het Zeeuws Orkest steunen, dan kan dat door te mailen naar: vvhzo@zeeuwsorkest.nl

De minimumcontributie is voor individuele Vrienden 22,50 euro en voor paren 30 euro per jaar.

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram