De Paradijsvogel – Rinus Meesen

Zeeuws Klassiek juni-december 2018 25 juni 2018

author:

De Paradijsvogel – Rinus Meesen

Een paradijsvogel is prachtig om te zien. Wat extravagant misschien. Een beetje non-conformist en met wat eigenzinnige denkbeelden… En juist daarom van onschatbare waarde voor de klassieke muziek. Dit keer Rinus Meesen, organisator van het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen.

 

Wat is zo bijzonder aan het Festival en welk imago heeft het?

“Het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen is al 30 jaar een vaste waarde op de Zeeuwse culturele agenda en tegelijk een ambassadeur voor de regio Zeeuws-Vlaanderen. In ‘dit landje apart’, gesitueerd in de periferie van de mooie kunststeden en concertzalen in Vlaanderen, creëren we er jaarlijks verschillende concertzalen achter de dijken.

Met een inspirerend klassiek programma uitgevoerd door wereldtopmusici en van kwalitatief hoog niveau. Hiermee staan we niet alleen in het representatieve rijtje van de grote gerenommeerde festivals in Zeeland, maar geniet het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen ook een grote bekendheid in binnen- en buitenland. Na jaren rangschikt ons festival zich nu tussen de bekende klassieke ­muziekevenementen in West-Europa.”

Dit jaar de 30e editie en dus een jubileumeditie

“Ja, met een positieve retrovisie en een optimistische blik naar de toekomst van het festival gaan we door met het presenteren van een laagdrempelig festival voor iedereen. Dit resulteert nog steeds in de jaarlijks toenemende publieke belangstelling en, niet onbelangrijk, ook de belangstelling van musici voor het festival. Bijzonder zijn de musici voor het festival. Er worden in het programma klinkende namen opgenomen. Maar ook is het ­festival gunstig voor het culturele klimaat, omdat er meer aandacht is in de media. Zelfs de wetenschap toont aan dat bij het beluisteren van klassieke muziek netwerken in de hersenen opbloeien omdat het ons raakt. Als je de gelegenheid hebt om in ons festival deze muziek – van groots en theatraal tot intiem en sereen live – bij te wonen, dan is dat een geweldige ervaring. Wat wil je nog meer?

Aan de komende jubileumeditie nemen maar liefst zes grote symfonieorkesten deel en ook nog een aantal aansprekende kleinere ensembles. In totaal zo’n 480 musici uit verschillende landen. En omdat het een Zeeuws festival is, is uiteraard ook

Het Zeeuws Orkest van de partij met de landelijke primeur van The Wall Symphony een compositie van de Zeeuwse componist Douwe Eisenga geïnspireerd op het legendarische album The Wall van Pink Floyd. Ook dit is het Festival van Zeeuwsch-
Vlaanderen: een breed publiek enthousiasmeren de concerten te komen bezoeken en alles tegen zeer billijke entreeprijzen.”

Is er een succesformule, waar kun je trots op zijn?

“Om dit grote klassieke muziek evenement in Zeeland succesvol te consolideren en te blijven versterken komt het eerste bij mij op dat het een mix is van passie en enthousiasme. Maar ook de zakelijke aspecten, inventiviteit en het hand­haven van de hoge kwaliteit in het klassieke muzieksegment zijn de steekwoorden. Het uitvoeren op verrassende concertlocaties is eveneens belangrijk. Een gunstige bijkomstigheid is ook dat ik de streek ken waarin alles plaatsvindt. Daardoor kun je je doelgroep enigszins inschatten.

Eigenlijk is het vrij simpel: je tracht een groot publiek te bereiken voor deze kunstvorm zonder belerend te zijn. En trots ben ik zeker. Kijk maar naar het programma van de voorgaande festival­edities; die zijn zeer representatief voor het niveau van dit Zeeuwse evenement rondom klassieke muziek. Soms brengen we de concerten gewoon naar het publiek toe om kennis te laten maken met deze mooie muziek en sfeer. Dat doen we met ‘buiten-gewoon-klassiek’, dat is bijvoorbeeld een groot openluchtconcert op een markt, of andere bijzondere locatie zoals op een drijvend ponton.

Met veel plezier kijk ik terug op de twee concert- en opera-uitvoeringen in de Sluiskiltunnel, net voordat deze werd opengesteld. Ook brengen we concerten naar de jeugd toe met schoolconcerten voor de vier scholen voor voortgezet onderwijs in de regio.

En om op de succesformule door te gaan; deze heeft zich ook bewezen en laten meten via een enquête uitgevoerd door HZ University of Applied Sciences onder vele concertbezoekers. We kregen een waarderingsscore van maar liefst 8,3! Daar zijn we uiteraard erg blij mee en dat laten we tot ­vervelens toe aan iedereen weten!”

Wat zijn de ingrediënten om sponsors en publiek aan het festival te binden?

“In de eerste plaats heeft de kracht en beleving van klassieke muziek aangetoond mensen te kunnen binden. En voor de festivalingrediënten zijn overheid en sponsors bindende smaak­makers om het succes te consolideren. We geven er samen een Zeeuwse eigenzinnige toucher aan en zetten de provincie, en in het bijzonder de regio Zeeuws-Vlaanderen, op de kaart. Om artistiek en zakelijk alles goed te laten verlopen, verrichten we veel inspanning. Daarbij zijn een solide sponsorportefeuille en overheidssteun cruciaal. Deze vormen het zakenpodium dat ons in staat stelt een kwalitatief goed concertpodium te creëren.

Maar het festival is meer

We streven naar een landelijke en grensoverschrijdende uitstraling van het festival. Samenwerking aangaan om cultuur te binden aan een regio waar wonen, werken en recreëren van belang zijn. Publiekstromen op gang brengen en uitdragen dat er wat te beleven valt.”

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram