Zeeuwse Cultuur Agenda juni-september 2019

De Slag om de Schelde

8 juni 2019

author:

De Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde is bij het grote publiek niet zo bekend. Toch was het een van de doorslaggevende operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een ongekende strijd in het najaar van 1944 lukte het de geallieerden om de Westerschelde, de toegangsweg naar de haven van Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. Vele duizenden slachtoffers zijn gevallen. Om deze gebeurtenissen van 75 jaar geleden te herdenken en te vieren staat Nederland binnenkort een jaar lang in het teken van de bevrijding en het wereldwijde einde van de Tweede Wereldoorlog. De start van de nationale viering van 75 jaar vrijheid begint op 31 augustus in Terneuzen. Dit grootschalige evenement zal door de NOS worden uitgezonden. Er worden ruim 10.000 bezoekers verwacht.

DanZee en de choreograaf

DanZee, de stichting die zich inzet voor de Zeeuwse danssector en jaarlijks diverse talentontwikkelingstrajecten organiseert, trok direct na het horen van bovenstaande plannen bij de Provincie Zeeland aan de bel en deed hen het voorstel om zoveel mogelijk Zeeuwse dansscholen en hun dansers deel uit te laten maken van het officiële programma met een bijzondere dans op locatie. Dat voorstel is uit vele aanvragen uitgekozen om uitgevoerd te mogen worden! Dans leent zich er bij uitstek voor om abstracte begrippen als vrede, verbinding en vertrouwen in de toekomst uit te beelden. DanZee is één van de weinige koepelorganisaties voor amateurkunst en is er dan ook supertrots op te kunnen melden dat er ontzettend veel dansscholen uit Zeeland mee zullen doen.

Na een korte zoektocht naar een professionele choreograaf die wel raad weet met grootschalige dansprojecten op locatie, kwam de stichting uit bij Marjon van Grunsven die met veel liefde de artistieke leiding van dit project op zich wil nemen.

Vrijheid is het grootste goed dat we samen hebben. En wat geeft nu meer het gevoel van vrijheid dan samen dansen…

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram