Een (groot) ouder-kind concert

Zeeuws Klassiek januari-juni 2019 28 november 2018

author:

Een (groot) ouder-kind concert

We verwachten glimmende gezichten van de kinderen die meedoen in het orkest.

Spelend meedoen, luisteren en midden tussen het orkest zitten. Dat is genieten voor (groot) ouder en kind. Een ludieke aanpak, waarbij Het Zeeuws Orkest samen met de Zeeuwse Muziekschool kinderen kennis wil laten maken met een symfonie orkest. Geen 70 orkestleden op het podium, maar 170, want we hopen dat er 100 kinderen komen meedoen aan dit festijn. En misschien moeten we het wel omdraaien. De 100 (groot)ouders op het podium en de orkestleden en kinderen allemaal met hun eigen instrumenten in de zaal. Dat wordt een spectaculaire uitvoering.

De datum ligt al vast en het idee wordt al uitgewerkt

Traditioneel kent Het Zeeuws Orkest 4 keer per jaar een ‘Openbare Repetitie’. Bij de laatste repetitie wordt als generale een deel van het programma gespeeld en dat is voor iedereen toegankelijk. Deze tijd gaan we nu gebruiken voor een concert voor kinderen en hun (groot) ouders. Het duurt niet te lang, het is een feest en het belangrijkste is dat kinderen direct meespelen in het orkest.

Zaterdag 2 maart, 14.30 uur

Dan starten we met de ‘instrumenten parade’ in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Hoe groot is nou een fagot? Hoe voelt de snaar van een bas en wat gebeurt er als je aan een snaar trekt of erover strijkt? Kan jij geluid krijgen uit een trompet? Allemaal vragen die horen bij de eerste kennismaking met de instrumenten van een orkest. En dan met z’n allen een Zeeuwse Blues ten gehore brengen. En precies op het juist moment moet iedereen het refrein meedoen. Je kent het wel: Sjoe-bie-doe…whap (dit laatste samen met een stoot van alle blazers, zoals in een big band).

De rol van de muziekschool

Daar waar Het Zeeuws Orkest samen met de kinderen de uitvoering voor haar rekening neemt, is het de bedoeling dat de Zeeuwse Muziekschool in de klas de voorbereiding met de kinderen doet, in de vorm van gastlessen waarbij eenvoudige instrumenten worden ingezet (een plastic trompet e.d.). De planning is dat dit in het schooljaar 2019-2020 van start gaat, omdat het afstemming en inpassing in het schoolprogramma vraagt. Dus de Instrumentenparade in het voorjaar is een opmaat naar het project in het najaar.

Ruud van der Meulen is een van de bassisten van Het Zeeuws Orkest. Hij heeft veel ervaring met het optreden als ‘Muziek Koning’ bij de muziekschool in Eindhoven. Van zijn ervaring gaan we gebruikmaken. Hij is de presentator samen met onze chef-dirigent Ivan Meylemans. En zoals Het Zeeuws Orkest steeds verrassend en vernieuwend is, zult u zien, dat de serieuze professionele musici van ons orkest, plotseling kind met de kinderen worden.

 

Het Zeeuws orkest

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram