Een Rondje Romantiek

Zeeuws Klassiek januari-juni 2019 28 november 2018

author:

Een Rondje Romantiek

Het strijkkwartet van Zeeuws Kamerorkest TY gaat op pad in Zeeland

Dit project wordt tweemaal per jaar gebracht met steeds wisselende bezettingen, variërend van duo tot kamerorkest. Aan het woord de musici van het project van afgelopen november over de concertreeks in Veere, Groede, Burgh-Haamstede en Wemeldinge.

Dirk van de Velde, concertmeester

Dirk van de Velde is alweer vijftien jaar concert­meester en muzikaal directeur van TY. Door zijn jarenlange ervaring als rondreizend musicus met het Rubio Quartet (hij speelde o.a. in Carnegie Hall) heeft Dirk kwaliteit te bieden, zeker op het gebied van kamermuziek. Het idee van Een Rondje Romantiek heeft hij opgedaan in de jaren 80 in Amsterdam. Daar was destijds een concertreeks genaamd ‘Rondje Romantiek’. De stukken die TY in november gespeeld heeft, zijn in hoofdzaak 19e-eeuwse muziek. “Niet alleen de muziek is romantisch, maar ook de plaatsen waar we spelen hebben een romantisch tintje,” zegt Dirk. “De romantische periode is heel belangrijk geweest voor kamermuziek. In de 18e eeuw werd alles geschreven voor koningen en grote kathedralen. In de 19e eeuw veranderde dat: er kwam muziek voor salons en huiskamers. Romantische muziek geeft je een betere kijk op hoe je als mens in elkaar zit.”

Marieke Brokamp, violist

Inmiddels speelt Marieke alweer zo’n vijf jaar als violiste mee in verschillende bezettingen van Zeeuws Kamerorkest TY. Daarnaast geeft ze met medemuzikanten lessen op scholen. “Uit het enthousiasme voor muziek van de kinderen en studenten blijkt hoeveel vreugde muziek in het leven kan brengen en hoe belangrijk cultuur is, de taal die iedereen begrijpt.” Marieke geniet erg van het romantische programma dat ze met het strijkkwartet speelt. “In de romantische periode kwam meer ruimte voor het gevoel. Het kwartet van Borodin is een en al mooie en aangename melodie. De nog later levende componist Webern schreef het superromantische Langsamer Satz, met vele tempo- en dynamische aanduidingen en kleuromschrijvingen in de partituur. Ik hoop u op een van onze concerten te mogen ontmoeten.”

Barbara Bekhof, altviolist

“Ik vind het echt fantastisch om in het TY strijkkwartet te musiceren. Het strijkkwartet van Borodin dat we in november speelden, was een wens van mij om te mogen spelen. Het is een van mijn lievelingsstukken. Wanneer ik naar dit stuk luister, vergeet ik alles om me heen.” Barbara woont zelf in Utrecht. “Een strijkkwartet in Zeeland is eigenlijk allesbehalve praktisch, maar ik haal er zoveel plezier uit, dat het me dat helemaal waard is. Het is eigenlijk puur toeval dat ik in het TY Zeeuws Kamerorkest ben beland. Na mijn master aan het conservatorium van Den Haag werd ik via via gevraagd. Sindsdien ben ik nooit meer weggegaan. Als altvioliste hou ik vooral van langzame delen. Vaak is dit het tweede deel. Zo zou ik bijvoorbeeld graag ook nog een keer het andante cantabile van het strijkkwartet van Tsjaikovski willen spelen. Ik zwijmel dan helemaal weg.”

Alejandro Gabriel Sanchez, cellist

“Nadat ik mijn masterdiploma gehaald heb, kwam ik in contact met Trinette Hoogzaad-Ledelay, onze orkestregisseur. Toen ik naar Middelburg reed om auditie te doen voor TY, kon ik nog niet bedenken hoe blij ik daarvan zou worden. TY is een prachtige organisatie, waar iedereen veel muzikale talenten heeft. Die sfeer zorgt ervoor dat de musici alles geven wat zij in zich hebben. Afgelopen november hebben we vier concerten gegeven met een geweldig repertoire aan muziek. Sinds ik werkzaam ben bij TY hebben we al veel verschillende soorten muziekstijlen gespeeld: tango, barok, klassieke en romantische muziek.

Ik denk dat muziekliefhebbers deze variëteit waarderen. De locaties waar we spelen zijn ook heel bijzonder. Die zorgen ervoor dat we nog dichterbij het hart van het publiek kunnen komen.”

Annemiek de Bruin, klarinettist

“Dirk van de Velde heeft mij gevraagd om in het voorjaar van 2019 met enkele strijkers van TY het klarinetkwintet van Brahms te spelen. Hoewel ik in Amsterdam woon, vind ik het altijd erg fijn om in Zeeland op te treden, want hier liggen toch mijn roots. Hier heb ik als kind de eerste muzikale impulsen gekregen. Het klarinetkwintet van Brahms vind ik echt een geweldig stuk! Het is een kwintet in de ware betekenis van het woord, waarin alle instrumenten gelijkwaardig zijn en samen een intense sfeer van peinzende, melancholieke schoonheid scheppen, zo kenmerkend voor de late werken van deze componist. Ik kijk uit naar het concert op 24 februari in de Catharinakerk in Hengstdijk.”

 

 

Zeeuws Kamerorkest TY

 

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram