Zeeuwse Cultuur Agenda juni-september 2019

FILM BY THE SEA 2019, Filmfeest in Vlissingen

8 juni 2019

author:

FILM BY THE SEA 2019, Filmfeest in Vlissingen

Film by the Sea in Vlissingen is één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland en het vierde filmfestival van Nederland. Van 13 tot en met 22 september 2019 beleeft het festival zijn 21ste editie en kan een breed publiek genieten van meer dan 100 films uit alle hoeken van de wereld. Van premières van boekverfilmingen tot eenmalige ­Nederlandse bioscoopvertoningen, van speciale themaprogramma’s tot films voor de jeugd en van documentaires tot genre­films: Film by the Sea heeft ze allemaal.

Breedheid en diversiteit

Breedheid en diversiteit zijn de kracht van het festival. Film by the Sea is dé plek waar de filmliefhebber zijn hart kan ophalen. Met meer dan 46.0000 bezoeken in 2018 is het festival inmiddels een begrip tot ver buiten de provincie Zeeland. De komende editie is de eerste onder leiding van de nieuwe directeur Jan Doense. Hij nam het stokje over van Leo Hannewijk, die het festival mede oprichtte en er 20 jaar de scepter zwaaide.

Tijdens Film by the Sea 2019 kan het publiek genieten van spraakmakende voorpremières, unieke themaprogramma’s en aansprekende boekverfilmingen. De kern van het festival blijft onveranderd, maar de komst van Doense brengt ook een aantal accentverschuivingen met zich mee. Zo wordt er een documentaire lijn uitgezet en wordt met Late Night Movies een programma voor jongeren gerealiseerd.

Grand Acting of Directing Award

Jaarlijks reikt Film by the Sea een Grand Acting of Directing Award uit. Deze oeuvreprijs wordt toegekend aan een acteur of filmmaker met een grote staat van dienst. Eerder namen Sophia Loren, Bruno Ganz, Claudia Cardinale, Morgan Freeman, Rutger Hauer, Paul Verhoeven en Ben Kingsley de prijs persoonlijk in ontvangt. Wie dit jaar een oeuvreprijs gaat krijgen is bij het ter perse gaan van deze uitgave nog niet bekend, maar reken opnieuw op een grote naam uit de internationale filmwereld.

In 2019 is het 75 jaar geleden dat De Slag om de Schelde plaatsvond en Film by the Sea laat deze gebeurtenis niet zomaar voorbijgaan. Tijdens een speciale themadag zullen diverse nieuwe documentaires gepresenteerd worden. Producent Alain de Levita (o.a. Bankier van het Verzet, Tonio, De Storm), regisseur Matthijs van Heijningen jr. (o.a. vele internationaal bekroonde commercials en The Thing) en scenarioschrijfster Paula van der Oest (o.a. All You Need Is Love, Kleine IJstijd) zullen op deze dag aanwezig zijn om inzicht te geven in de nieuw te maken speelfilm De Slag om de Schelde, die in het najaar van 2020 uitkomt. Het wordt een bijzondere themadag, die eer doet aan dit belangrijke, historische moment.

Houd voor nadere informatie Facebook en de website in de gaten: www.filmbythesea.nl

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram