KAMERMUZIEK FESTIVAL SCALDIS

Zeeuws Klassiek januari-juni 2019 18 december 2018

author:

KAMERMUZIEK FESTIVAL SCALDIS

Mathieu van Bellen: “Bij dit festival kan ik mijn muziek­vrienden laten zien waar mijn ‘roots’ liggen en aan mijn ‘eigen gebied’ laten zien wat ik doe. Ik heb het geluk dat er veel fantastische musici hiernaartoe willen komen. Na elk festival is het bijna een gevecht wie er volgend jaar zeker weer terugkomt, ­mensen maken er tijd voor vrij.”

Een terugblik

Mathieu van Bellen was 4 jaar toen hij een viooltje in een muziekwinkel zag. Hij wist het toen al: “Dat wil ik.” Als je nog maar 12 jaar bent en je wordt uitgenodigd voor de Jong Talent Klas van het conservatorium van Amsterdam, dan is het vanuit Zeeuws Vlaanderen een wereldreis en dat drie keer per week. Zijn ouders reden op en neer, tot hun vakantiedagen op waren!

Zijn leraar Jan Repko ging lesgeven op de Chetham’s School of Music in Engeland. Mathieu volgde hem. “Ineens zat ik op een school waar iedereen klassieke muziek speelde. Ik heb erg genoten van mijn vier jaar daar.” Vervolgens studeerde hij in Londen bij Itzhak Rashkovsky. Mathieu heeft in Engeland zijn concertcarrière opgebouwd. Daar ligt de basis van zijn Busch Trio.

Zijn carrière in ­Nederland

Mathieu speelde in 2012 het vioolconcert van Tsjaikovski met Het Zeeuws Orkest. De toenmalige gastdirigent Jacob Slagter kende Mathieu niet. Zijn gezicht bij de eerste tonen van Mathieu was een studie waard. Hij stimuleerde Mathieu om mee te doen met de auditie voor het Grachtenfestival in Amsterdam. Mathieu won!

En daarmee maakte hij naam in Nederland. Na dit Grachtenfestival kwam een stroom van uitnodigingen voor het Busch Trio. Ze wonnen de ambitieuze Kersjesprijs. Recensies in landelijke bladen: “Dit trio is verschrikkelijk goed.” De twee andere leden van het Busch trio, de broers Epstein, wonen inmiddels ook in Amsterdam. “We zien elkaar elke dag, zijn elkaars beste vrienden en gaan zelfs met elkaar op vakantie!”

Hij trouwde dit voorjaar met een al even groot talent: Maria Milstein.

Heb je nog een droom? 

“Mijn grootste passie is kamermuziek. Dat is het mooiste wat er is. Het grote podium, ja natuurlijk, als er zich kansen voordoen. Mijn droom? Een ‘kamermuziekhuis’ oprichten, waar gerepeteerd kan worden door ensembles op het hoogste niveau. En mogelijkheden geven voor try-outs voor musici voor de grote concerten.”

Kaarten bestellen via: www.scaldisfestival.nl

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram