Zeeuwse Cultuur Agenda juni-september 2019

Klavecimbelbouwer Matthijs Mijnders

8 juni 2019

author:

Klavecimbelbouwer Matthijs Mijnders

Het woonhuis waar we afspreken is al even uniek als de bewoner: het historische pand ‘De Aveling’ aan de Oude Haven in Zierikzee uit 1788, direct naast de middeleeuwse Noordhavenpoort. Klavecimbelbouwer Matthijs Mijnders beheert dit monumentale pand.

Hoe kom je er toe om ­klavecimbels te gaan bouwen?

Matthijs doet zijn verhaal. Hij is geboren in Stellendam. Vanaf zijn vierde jaar is hij geobsedeerd door toetsenborden. Hij is muzikaal en ook erg handig. Tot verbazing van zijn moeder knutselde hij al kapot speelgoed in de box weer in elkaar.

“Het ging allemaal vanzelf”

Hij studeerde aan de Academie voor beeldende vorming te Amersfoort, later opgegaan in de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 1979 keerde hij terug naar Goeree-Overflakkee en werd docent handenarbeid op lagere scholen. Hij had interesse in orgelbouw, maar vond dat te ingewikkeld. Hij hoorde van Amerikaanse bouwpakketten voor klavecimbels en bestelde een pakket. Voordat dit pakket in elkaar was gezet, was het klavecimbel al verkocht. “Het ging allemaal vanzelf,” vertelt hij bescheiden.

Zijn werkplaats in Goedereede was een broedplaats voor jong talent, zowel muzikaal als voor wat betreft het werken aan de klavecimbels. Veel jongelui deden voor hem als oefening de ­vervelende werkjes, zoals het indraaien van 100 schroefjes. Het hoort er ook bij.

“Doe mij maar de muziek van het Ancien Régime”

Matthijs heeft een voorkeur voor het ‘Ancien Régime’, de tijd van vóór de Franse revolutie, tot ongeveer 1800. Het klavecimbel was toen hét instrument, zoals dat nu de piano is. Tijdens de revolutie zijn zelfs veel klavecimbels verbrand omdat ze symbool stonden voor de adel. Matthijs vindt het wel zonde dat al die mooie instrumenten zijn verdwenen.

Voor klavecimbel is veel geschreven, met name vanaf de Renaissance tot 1800. Matthijs geniet van de muziek uit die tijd: “Doe mij maar de ­muziek van het Ancien Régime.”

“De belangstelling voor ­klavecimbel blijft”

Ook vroeger was een klavecimbel een pronkstuk, soms zelfs met bladgoud versierd. De versieringen waren dan duurder dan het binnenwerk. Matthijs maakt de versieringen ook zelf. Het ontwerp en de beschildering zijn van zijn hand. Hij werkt op dit moment aan twee klavecimbels. Door zijn klavecimbelbouw kwam hij ook terecht in het Zierikzees monument ‘De Aveling’.

De eigenaren benaderden hem voor een klavecimbel met een ­tafereel van Zierikzee. Ze vroegen hem de ­woning te bewonen. Eén klavecimbel hoort dus bij het huis, een ander exemplaar met een Zierikzees tafereel staat te koop. De klaveciniste die door fluitiste Lucie Horsch op zondag 17 november 2019 wordt begeleid tijdens het concert in de kerk van Noordgouwe, speelt waarschijnlijk op dit exemplaar.

Matthijs is niet bang dat men over 50 jaar geen klavecimbel meer speelt. Het spreekt jonge mensen nog steeds aan, wat er ook gebeurt. Alleen, “liever geen klavecimbels meer verbranden zoals in de Franse revolutie.”

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram