Musica Cordis en Het Zeeuws Orkest

Zeeuws Klassiek januari-juni 2019 28 november 2018

author:

Musica Cordis en Het Zeeuws Orkest

Een gouden combinatie

 

Het Zeeuws Orkest kreeg bij het plannen van de zomerserie 2014, een Haydn programma met koor, een tip: “Denk eens aan Musica Cordis in Goes”.

Dat bleek een gouden tip. Bij de eerste gezamenlijke repetitie schoot het orkest verrast rechtop: “Wat is dit een goed koor!” In de zomer van 2019 gaat Het Zeeuws Orkest weer samenwerken met Musica Cordis. Dit keer met werken van Poulenc en Mendelssohn.

Wat is het geheim? Hoe komt het dat dit zo’n goed koor is?

We vragen het aan de drijvende kracht Suzanne de Bruin. Zelf heeft ze muziekwetenschappen gestudeerd en piano aan het conservatorium. Musica Cordis betekent: ‘muziek uit het hart’ en dat is wat al die jaren de leidraad is geweest voor de repetities en optredens. Suzanne de Bruin: “Een uitvoering is niet het hoogste doel. We komen samen om muziek te maken en te genieten.”

Het koor zingt a capella, d.w.z. zonder ondersteunende muziekinstrumenten. De stemvork volstaat. Dat vereist extra goed luisteren naar elkaar. De geprogrammeerde werken zijn vaak ook meer dan vierstemmig (zes-, acht-, twaalfstemmig en soms nog meer), omdat het koor houdt van de rijke klank die dergelijke zettingen met zich meebrengt.

Suzanne is de repetitor. Bij concerten staat er een dirigent voor: Hans Smout uit Bergen op Zoom. Natuurlijk is er dan regelmatig overleg met dedirigent over details en interpretatie van de composities.

Af en toe organiseert Musica Cordis een groter project met gastzangers, muziekinstrumenten en vaak ook dansers, zoals in ‘Spem in alium’ (2012) en ‘Licht en schaduw’ (2016). Om de liefde voor muziek door te geven aan de nieuwe generatie heeft Musica Cordis de kinderen van de koorleden regelmatig een rol gegeven. Zo werd ­medewerking verleend door Sep Otten (hoornist in Het Zeeuws Orkest), Annemiek de Bruin (klarinettiste in de Academie van het Koninklijk Concert­gebouworkest) en diverse zingende nazaten die inmiddels hun eigen ensemble vormen, de @Hoc Singers.

Het koor is op zoek naar jongeren die dezelfde passie hebben. Enkele tenoren kunnen nog geplaatst worden. Ook voor de concerten met Het Zeeuws Orkest in juni 2019 zijn extra tenoren welkom!

 

Het Zeeuws Orkest

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram