Ons hart klopt voor de kamermuziek!

Zeeuws Klassiek juni-december 2018 25 juni 2018

author:

Ons hart klopt voor de kamermuziek!

TY Zeeuws kamerorkest Weet steeds weer te verrassen

TY Zeeuws Kamerorkest gaat fluitend zijn ­koperen jubileum tegemoet, want het kamerorkest heeft de afgelopen 12,5 jaar zijn naam gevestigd in Zeeland en Vlaanderen. “We onderscheiden ons door professionaliteit en flexibiliteit. En we proberen steeds vernieuwend bezig te zijn. Zo houd je het boeiend voor onze concertbezoekers en de musici.”

Concertmeester Dirk Van de Velde, al vanaf de start betrokken bij TY, legt uit hoe het kamerorkest zich probeert te onderscheiden. “Elk orkest wordt gemaakt door de musici. We spelen, afhankelijk van het programma, steeds in wisselende samenstelling. Dat betekent dat er grote professionaliteit en flexibiliteit van onze musici wordt gevraagd – je speelt immers niet wekelijks samen. TY werkt daarom alleen met musici met een voorliefde voor kamermuziek.” Dirk heeft daarbij heel wat te bieden als voormalig primarius van het Vlaamse Rubio String Quartet. Daarmee voerde hij tussen 1991 en 2006 concerten uit op alle belangrijke podia over de hele wereld, van London tot New York.

Koren begeleiden

TY Zeeuws kamerorkest wordt vaak ingeschakeld om koren te begeleiden uit Zeeland en Vlaanderen. Monique de Kort, in het bestuur verantwoordelijk voor externe contacten, vertelt trots hoe divers die ­samenwerking vaak is. “Natuurlijk worden we gevraagd om bekende werken ten gehore te brengen. Zo voerden we onlangs nog de Johannes Passion van Bach uit met BachKoorGent, het Requiem van Mozart met Musica Nova uit Antwerpen en het Stabat Mater van Rheinberger met Asaf uit Axel. Maar we begeleidden ook popkoor X-Stream tijdens hun jubileumconcert, met een programma vol uptempo nummers en popklassiekers. En voor onze hoofdsponsor Zeeland Investments Beheer hebben we al concerten verzorgd met bekende musicalwerken. Juist die afwisseling maakt het boeiend voor zowel de musici als ons bestuur.”

Barokinstrumenten

De orkestbezetting varieert daarbij enorm. Dirk: “Van een strijkkwartet tot meer dan veertig musici bijvoorbeeld bij het Requiem voor Auschwitz. Een oude liefde van mij is de barokviool. Mede daarom zijn we ook een ensemble aan het vormen met barokinstrumenten. Afgelopen maart hebben we de Johannes Passion op die manier begeleid. Dat klonk reeds heel veelbelovend en zal in de toekomst vaker in onze programmering worden opgenomen.”

Jong Zeeuws talent

TY werkt in principe vraaggestuurd, al verzorgt het kamer­orkest ook eigen concerten. “We proberen mini­maal eens per jaar een eigen concert te programmeren”, vervolgt Monique. “Je bent dan vrij om uitdagende ­stukken ten gehore te brengen, zoals de elegante Serenade for Strings in C major van Peter Tsjaikovski of de Holbergsuite van Grieg. Ook zoeken we dan vaak de combinatie met jong Zeeuws talent. Zo hebben we al een podium geboden aan saxofoniste Femke Steketee, klarinettiste Annemiek de Bruin en trompettist Christian Jongepier.

Voor Femke Steketee had onze toenmalige dirigent en oprichter van TY, Christian Blaha, speciaal een werk gecomponeerd. Voor het ‘scouten’ van jong talent werken we samen met de Eastman Muziekprijs voor de Zeeuwse Jeugd. Daar kan één van de deelnemers een concert winnen met TY. De afgelopen editie was pianiste Laura Landman winnares. Zij heeft al voor ons opgetreden in Veere tijdens Festival Oktoberlicht. Mooi dat op die manier jonge musici podiumervaring kunnen opdoen.”

Festivals

“En vergeet het optreden van fluitiste Anna May van de Feen niet tijdens de Stadsfeesten”, vult Dirk aan. “We proberen als TY ook een bijdrage te leveren aan het rijke festivalleven in Zeeland. We treden ieder jaar op in een kaarsverlichte kerk tijdens de Nacht van de nacht in Middelburg. Dat is altijd zo bijzonder!

Ook verzorgden we concerten tijdens het Internationale Filmfestival Tegenstroom in Sas van Gent, de ­Zomeravondconcerten in Zoutelande en voerden we een bijzonder concert uit tijdens Hulst Cultureel. We hadden daarvoor een Spaans programma samen­gesteld met flamencogitarist Myrrdin De Cauter – aangevuld met een flamencodanseres werd dat een heel feestelijke voorstelling, met werken van Arriaga, Boccherini en Albeniz.”

Vernieuwende muziek

Om de kamermuziek ook boeiend te houden voor het publiek, schuwt TY vernieuwende muziek niet. Dirk vervolgt: “Zo hebben we tijdens ons Jubileumconcert opgetreden met het Duo Jørgensen – de Leuw, dus met theremin en harp. Daar werden wereldprimeurs voor theremin ten gehore gebracht, zoals de vierdelige suite Fabulosae Creaturae van Victor Herbiet en Asrāre Azal van de jonge Canadese componist Daniel Mehdizadeh. En bij een concert dat wij mochten verzorgen tijdens de opening van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum in Middelburg, speelden we het nooit eerder ten gehore gebrachte Tweede Strijkkwintet van Daniël Belinfante. Dat is voor ons als musici ook een bijzondere uitdaging.”

Grote variatie

TY Zeeuws kamerorkest prijst zich gelukkig met hoofdsponsor Zeeland Investments Beheer. “We hebben in april nog een concert verzorgd voor hun relaties”, vertelt Monique. “Deze keer hebben we er een Spaanse avond van gemaakt, vol flamenco, castagnetten en zonovergoten muziek. Terwijl we vorig jaar een prachtig Weens programma hadden samengesteld, met onder meer walsen van Strauss. Dat vind ik zo bijzonder aan TY: die afwisseling, die flexibiliteit, die kwaliteit. Daar doen we het als bestuur voor! Want net zo makkelijk staat er een trio van TY tijdens een bijeenkomst van de Rabobank sonates van Corelli en Purcell te spelen of brengt een duo tijdens een vernissage in een galerie de 44 Duo’s voor twee violen van Bela Bartók ten gehore.”

Jongeren enthousiasmeren

Het kamerorkest ontvangt ook subsidie van de provincie Zeeland voor cultuureducatie.

“We bieden interactieve workshops aan op zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs”, vervolgt Monique. “Zo hadden we in december een leuk programma met kerstliedjes voor groep vier op de ABS in Middelburg en op het Calvijncollege in Krabbendijke konden de leerlingen kennismaken met diverse instrumenten. Het is mooi om te zien hoe onze musici hun enthousiasme voor de muziek overbrengen op de volgende generatie.”

En die naam…?

Tot slot de naam TY. Hoe komt het kamerorkest daarbij? Dirk, zelf een Vlaming, zegt lachend: “Bij ons in Vlaanderen weten ze niet goed hoe ze het moeten uitspreken. Soms wordt het ‘tie’ of ‘tai’. Maar het komt van getijde, van eb en vloed. Omdat ons kamerorkest ontstaan is in de provincie Zeeland en tot doel heeft om mee te bewegen op de muzikale vraag in Zeeland,
Vlaanderen en daarbuiten. We hopen uiteraard op vloed, met veel aanvragen. Want zoals de Schelde stroomt door Zeeland en Vlaanderen, zo stroomt de kamermuziek door ons bloed!”

 

www.tyzeeuwskamerorkest.nl

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram