Op tijd kiezen is… Goed wonen voor allebei

Zeeuws Klassiek januari-juni 2019 28 november 2018

author:

Op tijd kiezen is… Goed wonen voor allebei

Het gesprek tussen de makelaar en een bewoner van Landgoed Rijckholt

 

Daan van der Meulen:

“Wij zijn nu 50 jaar samen en hebben samen een goed bestaan opgebouwd. Mooie zaak, mooi huis, goed pensioen en we hebben tijdens ons pensioen veel gereisd en leuke dingen gedaan. Helaas is daar sinds het geheugenverlies van mijn vrouw een eind aan gekomen. Zo ben ik haar op het vliegveld een keer kwijt geraakt toen ik even naar het toilet ging. Ik moet 24 uur per dag opletten, anders gebeuren er echt gekke dingen. Daar word ik echt doodmoe van. Ik heb geen moment meer voor mezelf en dan herhaalt zij steeds: ‘Als je maar zorgt dat ik niet word weggestopt in een verpleeghuis’. En dat wil ik ook niet, maar zo lukt het niet meer. Dergelijke verhalen zijn schrijnend, maar soms ook te voorkomen. Er is vaak meer mogelijk dan gedacht.”

Volgens Koos Schreuder, directeur-eigenaar van Sinke Komejan Makelaars is dit geen op zich zelfstaand verhaal:

“Mensen zijn in hun werkzame leven steeds beter gaan wonen en men is vaak erg gehecht aan de woning waarin ze met pensioen gegaan zijn. Maar soms is er al een vervolgstap gezet naar een appartement.

Een appartement: zelfstandigheid én een beschermde omgeving

Koos Schreuder doelt dan wel op een appartement in een beschermde omgeving. “Dat biedt comfort voor beide partners. Daarom zijn wij als makelaar zo blij met de samenwerking met Landgoed Rijckholt. Ik kan bemiddelen naar een woning die een oplossing biedt voor beiden. Een ruim appartement, met een prachtige landelijke ligging. Volledige privacy en zelfstandigheid en – als het ware onzichtbaar op de achtergrond – zorg als het nodig is. Voor de kosten hiervoor hebben we gezamenlijk interessante keuzemogelijkheden bedacht. Zo is koop in de vorm van aandelen in het landgoed een optie en bij huur krijg je korting als je langer woont. De huur gaat dus niet omhoog, maar wordt juist minder.”

Net een klein dorp. Daan van der Meulen heeft stad en land af moeten zoeken om een goede plek te vinden voor zijn tweeën.

Inmiddels woont hij samen met zijn vrouw op Landgoed Rijckholt in Geersdijk op Noord-Beveland.

“Ik heb beloofd dat ik voor haar blijf zorgen en dat doe ik ook. Maar het is niet altijd makkelijk. Samen met mijn dochter en de zorgcoördinator proberen we er toch het beste van te maken. En we denken dat we het als familie met elkaar toch heel goed doen. Mijn kleinkinderen komen regelmatig even eten in het restaurant hier op het landgoed. Een prachtig à la carte restaurant, dus dat is voor hen dan ook echt een uitje. En ik vind het leuk ze te zien. Mijn zoon woont in Hongkong, en als hij voor zaken in Nederland is, logeert hij een aantal dagen in de Bed & Breakfast, dan hebben we een hele gezellig tijd. Als we wandelen is de kinderopvang altijd een feestje voor mijn vrouw. Die spelende kinderen weten altijd weer een glimlach tevoorschijn te toveren. Wat dat betreft is het hier net een klein dorp. Levendig, gezellig en ik kan met een gerust gevoel de auto pakken en even de stad in gaan.”

 

Voorzieningen op Landgoed Rijckholt zijn o.a.:

  • Restaurant voor iedereen toegankelijk. Lid van de Kreeftenkring, 5e restaurant van Zeeland op Iens 2018, 12 pt. op Gault Millau en mooie recensies in de PZC
  • Barbara’s Bed & Breakfast
  • Een plattelands kinderopvang met aandacht voor buitenspelen, dieren en de natuur
  • Een woongemeenschap met zorg. Hier wonen 40 mensen. Waaronder veel echtparen, met een partner die nog heel vitaal is terwijl de ander zorg nodig heeft.

 

 

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram