Porgy en Bess

Zeeuws Klassiek januari-juni 2019 28 november 2018

author:

Porgy en Bess

Jazz, blues, rock, maar ook klassieke ­muziek en literatuur

Porgy en Bess is al sinds de zestiger jaren een eigenzinnig muziekpodium waar veelzijdig geprogrammeerd wordt.

Opgericht als jazzpodium door Frank Koulen, de ­Surinaamse marinier die op 5 mei 1945 Terneuzen ­binnenmarcheerde als hoornblazer aan het hoofd van de bevrijdingsparade. Hij opende in 1957 een lunchroom, al snel daarna een café, met de naam Porgy en Bess. Hij had een grote passie voor gastheerschap, het de mensen naar de zin maken.

Dit is nog steeds een belangrijk kenmerk van de huidige vrijwilligers. Frank Koulen overleed in 1985 waarna de zaak werd voortgezet door de Stichting Porgy en Bess, die tot op de dag van vandaag met vrijwilligers een prachtig programma realiseert.

Muziek van een hoog niveau

Er klinkt jazz, blues, rock en, niet onbelangrijk, klassieke muziek van uitzonderlijk hoog niveau. Maar er is ook een drukbezocht literair programma waar veel aansprekende Vlaamse en Nederlandse auteurs hun boeken presenteren. Naast het professionele aanbod biedt Porgy en Bess ook een podium aan plaatselijke artiesten onder de noemer ‘Local Heroes’. Zij mogen voor eigen rekening tegen een kleine vergoeding het podium gebruiken. Dit voorziet in een grote behoefte.

Knus, warm en gastvrij

De warme gastvrijheid en de knusse inrichting maakt dat muzikanten, schrijvers en publiek heel dicht bij elkaar zitten te genieten. “Het publiek ademt als het ware met je mee”, hoor je vaak van de musici. Er staat een Steinway vleugel uit 1936, geroemd door grote ­pianisten als Marietta Petkova en Daniel Wayenberg.

Het programmeren van klassieke muziek is ooit geïnitieerd door de directeur van het toenmalige Zuidlandtheater, Henk Scholten. Nog steeds wordt geproduceerd in samenwerking met het Scheldetheater onder de naam ‘Open Haard Concerten’.

Grote namen hebben het podium bezocht

In de jaren zestig bluesicoon Jimmy Witherspoon, later Chet Bakker, Art Blakey’s Jazz Messengers, Diana Krall, Toots Thielemans, Ray Brown, Monty Alexander en talloze andere groten uit de jazz. Trompettist Roy Hargrove speelde bijna ieder jaar voor een stampvolle zaal tot diep in de nacht.

Het 1e optreden van Mathieu was in Porgy en Bess

Topviolist Mathieu van Bellen kwam in 2002 als 14-jarig talent voor het eerst op het podium, het was zijn allereerste openbare optreden. Sindsdien speelt hij hier met vaste regelmaat op tweede kerstdag en tijdens zijn slotconcert van het Scaldis Festival waarbij hij een fantastisch gezelschap muzikale vrienden meebrengt. Onlangs vertelde de Duitse jazztrombonist Nils ­Wogram dat hij zijn optreden als een soort thuiskomst beleefde. Kortom, Porgy en Bess biedt een bijzondere ambiance om muziek intens te beleven.

 

Porgy en Bess, terneuzen

Deel dit bericht:
LinkedIn
Share
Instagram